Alzheimers sjukdom nästa stora hälsoutmaning

Uppdaterad
Publicerad

Fler än 100 000 personer i Sverige har Alzheimers sjukdom. Det innebär ett stort lidande för både patient och anhöriga och tillgänglig behandling leder endast till viss symptomlindring.

Vården av demenssjuka är resurskrävande och kostnaden för samhället uppskattas till mer än 60 miljarder kronor årligen. Eftersom befolkningen blir äldre och äldre och sjukdomen är starkt kopplad till ålder beräknas kostnaderna öka.

– Det som är glädjande är att det är stora framsteg på gång inom det här området, både när det gäller läkemedelsbehandling och diagnostikområdet. Och jag tror att vi står inför möjligheten till ett paradigmskifte, säger Gunilla Osswald, vd BioArctic, i sin inledning.

Övriga medverkande:

  • Oskar Hansson, professor i neurologi och överläkare, Lunds universitet & Enheten för klinisk minnesforskning, Skånes universitetssjukhus
  • Maria Cavalli, anhörigrepresentant BPSD-registret, projektledare patientstödet Alzheimerguiden, medgrundare En bra plats
  • Petra Tegman, vårdutvecklare Betaniastiftelsen
  • Marie Morell (M), ordförande i SKR:s sjukvårdsdelegation, oppositionsråd Region Östergötland

Moderator: Henrik Frenkel

Arrangör: BioArctic AB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.