Är arbetsmarknaden på väg mot en större jämlikhet?

Uppdaterad
Publicerad

Sverige rankas högt när det gäller jämställdhet men ändå är arbetsmarknaden fortsatt könssegregerad. Nu visar forskning att det håller på att förändras. Hur påverkas kvinnors arbetsliv av ny teknik, geografisk rörlighet och migration?

På Internationella kvinnodagen den 8 mars bjöd Forte in till ett webbinarium för att blicka framåt och sia om kvinnors villkor i framtidens arbetsliv med utgång från dagens arbetslivsforskning. En forskning som visar att arbetsmarknaden går mot att bli mindre könssegregerad.

Vad beror det på och kan trenden hålla i sig? Digitaliseringen ökar möjligheten att hitta kvalificerade och nischade yrken för boende i glesbygdsområden, men hur ser det ut för sektorer som traditionellt mest bemannats av kvinnor, till exempel handel och omvårdnad? Och hur påverkar migrationen det framtida arbetslivet?

Medverkande: Lena Abrahamsson, professor i arbetsvetenskap vid Luleå tekniska universitet, Kristina Johansson, universitetslektor i arbetsvetenskap vid Luleå tekniska universitet, Karin Halldén, biträdande professor i arbetslivsvetenskap vid Mälardalens universitet och docent i sociologi vid Institutet för Social Forskning (SOFI), Stockholms universitet, Joa Bergold, utredare LO, och Bodil Umegård, sektionschef på arbetsgivarpolitiska avdelningen, Sveriges Kommuner och Regioner (SKR)

Moderator:  Anna-Karin Florén, programansvarig, Forte

Arrangör: Forte. Från 8/3

Nyfiken på kommande sändningar? Prenumerera på Forums tablå

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.