Påtryckningar kan ge lågavlönade ökad säkerhet

Uppdaterad
Publicerad

Det går att förbättra villkoren i låglöneindustrin i fattiga länder som Bangladesh. Det menar den fackliga organisationen UNI, som på plats i Davos drev kampanj för ökat samhällsansvar från internationella storföretag.

Genom internationella påtryckningar på de stora klädföretagen i Europa och USA har vi fått fram ökad säkerhet, konstaterar UNI.

I april förra året skedde den enskilt största olyckan i en textilfabrik någonsin, när en fabriksbyggnad i Bangladesh kollapsade och 1133 textilarbetare dödades. Vid andra arbetsplatsolyckor i Bangladesh har textilarbetare dödats vid bränder där utgångarna varit låsta.

Världsekonomiskt forum i Davos

Tragedin ledde till avtal

– Det blev stora protester i Bangladesh, och på internationell nivå beslöt vi i facket att driva kampanj mot klädföretagen som har sina underleverantörer i Bangladesh, berättar Philip Jennings för SVT Forum på plats i Davos. Han är generalsekreterare i UNI, som är ett internationellt fackförbund.

Tryck från konsumenter avgör

Tragedin blev början till en uppgörelse mellan det internationella fackförbundet och flera klädföretag att ställa krav att textilfabrikerna uppfyller minikrav när det gäller säkerhet och arbetsmiljö.

– Här är klädföretagens och klädmärkenas rykten gentemot kunder i USA och Europa ett av de viktigaste påtryckningsmedlen. Värdet på själva klädmärket, och den image och det rykte ett klädmärke eller klädföretag har är ofta  långt mycket mer värdefullt än värdet av bolagets aktier på börsen, säger Philip Jennings.

Beröm till svenska H&M

Han berömmer svenska H&M för att det var ett av de första företagen som godtog det internationella fackliga avtalet för ökad säkerhet för fabriksarbetarna i Bangladesh.

– Företagen inser att med dagens kommunikationer lever vi en snabb värld, olyckor och missförhållanden blir snabbt kända, vi har fack och andra gräsrotsorganisationer som bevakar detta och företagens direktörer börjar inse att genom att samarbeta med facken och förbättra arbetsvillkoren kan företagen slippa risken att deras rykte förstörs, säger Philip Jennings.

Textilarbetare dödade i Kambodja

Men allt är inte positivt. Just nu är situationen mycket besvärlig för fackliga organisationer vid textilindustrin i Kambodja. Där dödades minst fyra människor och flera skadades vid sammandrabbningar mellan polis och demonstrerande textilarbetare.

– I Kambodja har vi allvarliga problem, det var demonstrationer för minimilön och kollektivavtal i början av januari. Människor har dödats och fackliga ledare har fängslats, berättar Philip Jennings.

– Nu försöker vi att använda erfarenheterna från Bangladesh, få med oss internationella klädföretag för att de ska ställa krav på regeringen och underleverantörerna i Kambodja så att villkoren för textilarbetarna där förbättras, säger Philip Jennings.

Tror på retro-fack

– Det kan tyckas retro och lite gammaldags med fack och avtal, men sen jag började komma hit till Davos har det börjat svänga, nu inser storföretag att samarbete med fack behövs för att undanröja risken att deras rykte förstörs, menar Philip Jennings.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Världsekonomiskt forum i Davos

Mer i ämnet