Mediernas bevakning av Sverigedemokraterna

Uppdaterad
Publicerad

Meningarna var delade när panelen på Publicistklubbens seminarium skulle diskutera om Sverigedemokraterna särbehandlas av medierna.

I samband med valet 2010 diskuterades mediernas bevakning av Sverigedemokraterna flitigt och den diskussionen har fortsatt. Den centrala frågan har varit om SD är ett helt vanligt parti.

På Publicistklubben västras seminarium på Mediedagarna i Göteborg, ”Hur bevakar vi Sverigedemokraterna?” fick panelen inledningsvis frågan om partiet särbehandlas.

MEG14

-Ja, Sverigedemokraterna särbehandlas och det beror på att det inte är ett vanligt parti utan ett parti som beter sig annorlunda, svarade statsvetarprofessor Ulf Bjereld.

Positiv särbehandling

-Ja, Sverigedemokraterna särbehandlas positivt av medierna utifrån en medveten och väldigt duktigt implementerad strategi från Sverigedemokraternas sida, fortsatte Henrik Arnstad, författare till boken ”Älskade fascism”.  -De är duktiga på media.

-Det finns inget annat parti där så många tycker  att de särbehandlas, positivt eller negativt, från båda hållen. Jag tycker inte att vi särbehandlar dem, sade Ulf Johansson, ansvarig utgivare för både Aktuellt och Rapport på Sveriges Television.    

-Nej och ja, var Mette Fribergs korta svar på inledningsfrågan. Mette Friberg är programchef för samhälle/drama SVT Göteborg.

-Jag kan ju tala i första hand för Sveriges Radios journalister och jag skulle vilja säga att vi inte särbehandlar Sverigedemokraterna. Vi kanske har gjort det tidigare. Vi kanske har varit osäkra, inför förra valet, och precis som du säger Ulf, så är det en livlig diskussion, naturligtvis, på redaktionerna, eftersom det här är ett nytt fenomen i politiken. Jag tror att Sveriges Radios journalister, i alla fall, anstränger sig att granska Sverigedemokraterna lika hårt och lika tydligt och lika grundligt som man gör med de andra partierna, sade Nina Glans, kanalansvarig på P1.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MEG14

Mer i ämnet