Barnperspektiv i MP:s kemikaliepolitik

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet vill se en mer restriktiv nationell kemikaliepolitik. EU-processen går allt för långsamt och trycket från de enskilda medlemsländerna måste bli hårdare, sade pråkröret Åsa Romson vid en pressträff..

Fokus i partiets förslag ligger på ämnen som barn kommer i kontakt med. Det handlar om att förbjuda bisfenoler som kommer i kontakt med livsmedel, ftalater i barns leksaker och kläder och farliga parabener i hygienprodukter. Dessutom vill MP återinföra förbudet mot bromerade flamskyddsmedel i möbler och textilier.

Andra förslag är att skolor och äldreomsorg ska servera mer ekologisk mat, att kadmiumskatten som regeringen tagit bort ska återinföras och att skatten på de farligaste bekämpningsmedlen ska höjas. Alla kommuner bör också ta fram handlingsplaner för att avgifta alla förskolor.

TT

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.