Bromander: ”Borde ha gjort mer”

Uppdaterad
Publicerad

Förre statssekreteraren Erik Bromander bekräftar att han fick information på ett tidigt stadium, men att han inte visste att generaldirektör Maria Ågren skulle ha brutit mot några lagar.

Han är en av nyckelpersonerna i Transportstyrelseskandalen, som nu frågas ut av riksdagens konstitutionsutskott (KU).

Erik Bromander bekräftar i KU-förhören som återupptogs på torsdagen att han i februari 2016 fick information om att det fanns en risk att känsliga uppgifter kunde röjas i samband med att it-driften lades ut på entreprenad. Men han uppger att han inte fick veta att generaldirektör Maria Ågren skulle ha brutit mot några lagar.

Bromander fick bilden av att Maria Ågren hade genomfört åtgärder, planerade ytterligare åtgärder och hade en dialog med Säpo.

-Jag hade ingen anledning att tvivla på att Maria Ågren inte skulle lösa frågan, säger Bromander.

Minister avgick

Bromanders chef, Anna Johansson, informerades först i januari 2017. Bromander medger att han inte gjort tillräckligt för att försäkra sig om att informationen spreds uppåt.

-Jag borde ha gjort mera för att Anna Johansson skulle fått information, säger han.

Erik Bromander var statssekreterare åt den tidigare infrastrukturministern Anna Johansson (S), som tvingades avgå efter att skandalen blev känd. Enligt Transportstyrelsens dåvarande generaldirektör Maria Ågren, som fick sparken av regeringen, så informerades Bromander redan under 2016 om vad som pågick på myndigheten. Anna Johansson själv säger att hon fick informationen först i januari 2017.

Inte sagt något

Bromander tvingades avgå på grund av sitt vidlyftiga resande innan skandalen på Transportstyrelsen blev känd. Han har hittills, innan KU-förhören, inte uttalat sig över huvud taget om sin roll i informationsflödet i regeringskansliet.

Anders Ygeman (S), som tvingades avgå som inrikesminister till följd av skandalen, sade i tisdags att regeringen borde ha varit bättre på att informera allmänheten och oppositionen om it-skandalen på Transportstyrelsen.

-Då hade vi sluppit mycket av den här skiten, sade han på en träff med riksdagsjournalister.

Statsministern informerad sent

Hans dåvarande statssekreterare, nuvarande EU-minister Ann Linde (S), sade i KU förra veckan att justitiedepartementet gjorde vad som kunde begäras när det gäller säkerhetsbristerna på Transportstyrelsen och att det inte hade gjort någon skillnad om statsministern informerats tidigare.

Kritiken och frågorna från oppositionen har bland annat handlat om hur det kan komma sig att statsminister Stefan Löfven informerades så sent, först i januari 2017.

Hans statssekreterare Emma Lennartsson avgick vid årsskiftet med hänvisning till att hon fått informationen tidigt utan att agera. Hon kommer att frågas ut av KU på tisdag i nästa vecka.

Anders Wiklund/TT

Detta har hänt:

I april 2015 får IBM uppdraget att ta över Transportstyrelsens it-drift.

Flera gånger under 2015 beslutar generaldirektören Maria Ågren på Transportstyrelsen att avsteg kan göras från lagar som ska skydda känsliga uppgifter.

Sommaren 2015 inleder Säkerhetspolisen en tillsyn av överflyttningen av it-driften.

Under hösten får inrikesminister Anders Ygemans (S) statssekreterare viss information om Säpos tillsyn.

I januari 2016 inleds en förundersökning mot Ågren om misstanke om att hon som chef tagit beslut som riskerar att röja sekretessbelagda uppgifter. Någon månad senare får även inrikesminister Anders Ygeman (S) information om händelsen.

I mars 2016 informeras försvarsminister Peter Hultqvist (S) om säkerhetsbristerna.

Först i början av januari 2017 får statsminister Stefan Löfven (S) och infrastrukturminister Anna Johansson (S), som ansvarar för myndigheten, vetskap om problemen enligt vad de själva uppgivit.

I januari 2017 får Ågren sluta med motiveringen att ”regeringen och den tidigare generaldirektören har haft olika syn på hur arbetet ska bedrivas”.

Den 6 juli förra året avslöjar Dagens nyheter att Ågren erkänt brott angående datahanteringen.

Den 27 juli meddelar Stefan Löfven att regeringen ombildas efter hot från Alliansen om misstroendeförklaringar av tre ministrar. Två statsråd lämnar regeringen i spåren av it-skandalen: Anders Ygeman och Anna Johansson.

Den 27 augusti avgick statsministerns statssekreterare Emma Lennartsson med hänvisning till att hon tidigare hade gett felaktiga uppgifter om när hon fick kännedom om säkerhetsbristerna.

Alliansen hotade med misstroende även mot försvarsminister Peter Hultqvist, men Centern och Liberalerna röstade inte med Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna för att avsätta Hultqvist. SD väckte också misstroende mot statsminister Stefan Löfven men var enda parti att rösta för det.

Den 25 januari inledde riksdagens konstitutionsutskott sina utfrågningar angående regeringens agerande gällande bristerna på Transportstyrelsen med att bjuda in dåvarande Säpo-chefen Anders Thornberg.

Under mars och april fortsätter utfrågningarna. I början av juni ska granskningen vara klar.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.