Centerledaren Annie Lööf Foto: TT

C vill ersätta bidrag med etableringslån

Publicerad

Centerpartiet vill göra om dagens etableringsersättningar till nyanlända till etableringslån

I stället för ett bidrag föreslås att den nyanlända under den tvååriga etableringsfasen får 28 procent bidrag och 72 procent lån efter samma modell som dagens studielån.

– De offentliga kostnaderna för flyktingpolitiken är för höga. Vi kan inte bära vilka kostnader som helst utan måste ha en kostnadskontroll, säger partiledaren Annie Lööf (C).

Ska spara tre miljarder

Centerförslaget beräknas ge en besparing på drygt tre miljarder kronor för 2017 och totalt cirka 16 miljarder kronor fram till 2020.

I dag får nyanlända en etableringsersättning som uppgår till 308 kronor per dag, eller cirka 6.800 kronor per månad vid heltidsaktiviteter inom etableringsuppdraget. Det nya lånet som Centern föreslås ska börja betalas tillbaka när etableringsuppdraget är avslutat och efter samma principer som studielånen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer