Så blir Sverige världsledande inom cirkulär ekonomi

Uppdaterad
Publicerad

De fem områden som studerats i Ingenjörsvetenskapsakademiens projekt är lokaler, textil, livsmedel, mobilitet och plast. Flera rekommendationer till beslutsfattare presenteras.

I projektet Resurseffektiva affärsmodeller – stärkt konkurrenskraft som IVA genomförde 2014- 2016 visades stora möjligheter att göra den svenska ekonomin mer resurseffektiv. Nyttan med ökad resurseffektivitet blev tydlig, och många affärsmöjligheter för företagen visades upp.

IVA har sedan dess tagit resultaten vidare i projektet Resurseffektivitet och cirkulär ekonomi, som i flera avseenden följer den branschuppdelning och de affärsmöjligheter som tidigare framkom. Under två års tid har fem delprojekt nu arbetat fram handlingsplaner för ökad resurseffektivitet och cirkularitet inom områdena lokaler, mobilitet, textil, livsmedel och plast. Delprojektens resultat har sammanfattats och ett övergripande behov av samhällsutveckling presenteras nu i en syntesrapport med flera rekommendationer till beslutsfattare.

Medverkande: Caroline Ankarcrona, IVA:s projektledare, Anna Kramers, KTH, Ingemar Nilsson (S), riksdagsledamot, m fl. Moderator för seminariet: Johan Kuylenstierna. Arrangör: IVA. Från 1/4.

Nyfiken på kommande sändningar? Prenumerera på Forums tablå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.