Cyberhot och skydd av samhällsviktig verksamhet

Uppdaterad
Publicerad

Cyberförsvar blir allt viktigare för ett fungerande samhälle. På senare år har direkta cyberangrepp slagit hårt mot infrastruktur i Ukraina, virus utom kontroll har saboterat omfattande verksamhet hos privata företag och sjukhus. Förtroendet för samhällets institutioner har hotats av läckor och påverkansoperationer på nätet.

Medborgare kan ha svårt att ta till sig cyberhot mot vårt samhälle och det är lätt att tro att det bara är myndigheter eller företag som blir utsatta.

Underrättelsehotet – konsekvenser för vår demokrati, med Klas Friberg, Säpochef. Att avvärja hot och skydda samhällskritisk verksamhet – Björn Lyrvall, generaldirektör FRA.

David Lindahl, forskningsingenjör vid FOI, visar hur ett cyberangrepp på sjukvården kan gå till.

Så stärker vi vår digitala motståndskraft – exemplet sjukvården, med Richard Oehme, senior rådgivare på Knowit.

Social ingenjörskonst – när den mänskliga faktorn utnyttjas, med Anne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschef Internetstiftelsen.

Avslutande kommentarer av Annika Avén, ansvarig cyberförsvar Säkerhets- och försvarsföretagen.  Arrangör: Folk och försvar.

Nyfiken på kommande sändningar? Prenumerera på Forums tablå

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.