Dan Eliasson ny rikspolischef

Uppdaterad
Publicerad

Försäkringskassans generaldirektör Dan Eliasson blir ny rikspolischef, trots flera skandaler bakom sig.

– Jag vill börja med att tacka regeringen för förtroendet. Det känns väldigt ansvarspåliggande. Det känns högtidigt och stort. Känslor av glädje att ta mig an uppdraget, sa Dan Eliasson vid en pressträff i dag.

Vid årsskiftet slås 21 polismyndigheter samman till en nationell myndighet, med över 28000 anställda. Omorganisationen är den största sedan 1965 och syftet är att få en effektivare polisorganisation.

– Det är ett oemotståndligt uppdrag. Den största förvaltningsreformen på 50 år, säger Dan Eliasson.

Han har tidigare varit generaldirektör på Migrationsverket och tillförordnad biträdande chef vid Säkerhetspolisen. Han är sedan 2011 generaldirektör för Försäkringskassan.

Inrikesminister Anders Ygeman säger att Dan Eliasson genom sin breda erfarenhet har de främsta kvalifikationerna för tjänsten.

Dan Eliasson har tidigare fått kritik för hur han uttryckt sig mot Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson. Tidigare i år twittrade han:

”Normalt håller jag mig till socförsäkringen. Men J Åkesson i debatt gör att jag kräks!”

– Alla har en till åsikt. Jag hade själv uttryckt mig annorlunda, men även myndighetschefer har rätt till en åsikt, säger Anders Ygeman.

Dan Eliasson har också tidigare behövt svara på frågor om varför en hög chef som han anställt på Försäkringskassan kunnat komma undan med att i sin tur anställda sin flickvän. Dan Eliasson menade då att han hade gett tydliga besked till personen han anställd.

– Jag gav kristallklara order: kommunikationschefen arbetsleder inte en chef som han har en relation med, sa han då.

Inrikesminister Anders Ygeman säger i dag att fallet på Försäkringskassan inte hade något samband med Dan Eliasson.

– Han har hanterade fallet och har visat ökade förtroendesiffror för Försäkringskassan

Fakta: Dan Eliasson

  • Dan Eliasson är född i Sundsvall och uppvuxen i Garpenberg i Dalarna. Han är 53 år och har juristexamen vid Uppsala universitet.  
  • Eliasson har sedan oktober 2011 varit generaldirektör för Försäkringskassan.  
  • 2007-2011 var Eliasson chef för Migrationsverket, 2006 tillförordnad chef för Säpo, 2001-2006 statssekreterare hos justitieminister Thomas Bodström (S), 1999-2001 ambassadör och internationell chefsförhandlare, 1995-1998 politiskt sakkunnig hos justitieminister Laila Freivalds (S) och 1991-1995 kansliråd på utrikesdepartementet.  
  • Han tillträder som ny rikspolischef den 1 januari 2015. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.