De inre hoten mot vår trygghet och demokrati

Uppdaterad
Publicerad

Hur ser lägesbilden ut idag och vilka problem behöver lösas för att skapa en ökad motståndskraft i samhället i allmänhet, och för att skydda våra grundläggande värden som demokrati, rättsstaten och demokratiska fri- och rättigheter i synnerhet?

Hur utmanar den organiserade brottsligheten det demokratiska samhället och hur arbetar polisen för att bekämpa den? Rikspolischef Anders Thornberg redogör.

Magnus Ranstorp, forskningsledare för Centrum för asymmetriska hot och terrorismstudier vid Försvarshögskolan, talar om vilka konsekvenser separatistisk extremism får för samhället och demokratin, och vad man kan göra för att stärka samhällets motståndskraft mot dessa strömningar.

Hat och hot som bryter ner demokratin. Anna-Lena Pogulis, projektledare för hot och hat mot förtroendevalda på Sveriges Kommuner och Regioner, Henrik Almén, förbundsordförande Ung Media och Patrik Oksanen, journalist och senior fellow på Frivärld kommer att framföra olika perspektiv på temat. Hur drabbas individer och demokratin i stort av hot och hat mot förtroendevalda och media? Och vilka kan syftena vara?

Avslutningsvis kommer ledare från tre politiska ungdomsförbund, Ida Alterå (CUF), Romina Pourmokhtari (LUF) och Ava Rudberg (Ung Vänster) kommentera och ge sina politiska reflektioner.

Arrangör: Folk och försvar

Nyfiken på kommande sändningar? Prenumerera på Forums tablå

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.