Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Eva Wittbom, föreståndare för Akademin för ekonomistyrning i staten, och Krister Bykvist, professor i praktisk filosofi, samtalar. Foto: SVT

Demokrati, rättvis fördelning och ansvar över generationsgränser

Publicerad

I detta panelsamtal diskuterades rättvisa vad gäller tillgång till och påverkan på vetenskap, vilka samhällsbehov forskningen ska möta och vårt moraliskt ansvar för framtida generationer.

Vetenskapen ska i så stor utsträckning som möjligt vara opartisk och resultaten kunna reproduceras. Men även om forskningen bidrar till att makten och tolkningsföreträdet sprids, så kan det innebära att en elit med bland annat företag och politiker växelverkar med en forskarelit.

Samtidigt finns strävanden att skapa forskning där startpunkten är samhällsbehov, och där forskningsfrågor utvecklas utifrån dessa. Många av våra handlingar kan ha drastiska konsekvenser för framtida generationer. En central fråga blir då hur och vilka ”framtida människor” som ska räknas in vid dagens beslutsfattande.

Ett tydligt exempel är de klimatåtgärder vi idag väljer att sätta in, eller inte sätta in. 

I detta panelsamtal diskuterades rättvisa vad gäller tillgång till och påverkan på vetenskap, vilka samhällsbehov forskningen ska möta och vårt moraliskt ansvar för framtida generationer.

Medverkande: Krister Bykvist, professor i praktisk filosofi Stockholms universitet, Ilona Riipinen, professor i atmosfärvetenskap Stockholms universitet, Eva Wittbom, föreståndare för Akademin för ekonomistyrning i staten Företagsekonomiska institutionen Stockholms universitet, Karim Jebari, forskare i filosofi vid Institutet för Framtidsstudier, och Hannah Kroksson, Generalsekreterare, LSU – Sveriges ungdomsorganisationer.

Moderator: Kevin Noone

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer