SVT:s Sharon Jåma intervjuar Carl Bildt om hans nya bok. Foto: Sofia Frisén, SVT

Den nya oredans tid

Uppdaterad
Publicerad

Carl Bildt, Sveriges statsminister 1991-1994 och utrikesminister 2006 – 2014, har skrivit boken Den nya oredans tid. Där kommenterar han de stora förändringarna i världspolitiken, med nya spelare på den globala arenan.

– Det är inte förutsägbart längre. Det är osäkert, det är instabilt, säger Carl Bildt och beskriver sig själv som en orolig europé.

Men vad är du då mest orolig för?

-Jag är mest orolig för att vi får ett internationellt system som blir instabilt och att det förr eller senare leder till att vi inte kan hantera enskilda händelser. Då kan hela systemet komma ur balans och då kan vi till och med i värsta fall få krig. 

USA:s dominans utmanad
Den stora frågan är hur maktrelationen mellan USA och Kina kommer att utvecklas, anser Carl Bildt. Som det är nu känner sig USA utmanat av Kina, efter att under den industriella eran ha varit dominerande i mer än ett århundrade, säger han.

– Kina har nu en ekonomi som är ungefär lika stor som den amerikanska. På nuvarande utvecklingstendenser kommer, säg inom 20 år, den kinesiska ekonomin att vara dubbelt så stor som den amerikanska. Och den kinesiska försvarsbudgeten kan bli lika stor som dagens amerikanska försvarsbudget, som är cirka 45 procent av alla militärutgifter i världen. Det är en väldig maktförskjutning, konstaterar Carl Bildt.

Han säger att det här sätter Europa i en helt ny situation eftersom Europa, både när det gäller säkerhet och ekonomi, varit beroende av relationen med USA men att det inte kommer att vara lika självklart i framtiden. 

Vad ska Europa vara i framtiden? Hur ska man agera i det här?

– Vi måste bli en starkare politisk aktör i världen. Om vi inte kan vara en spelare i världen så blir vi bara en spelplan, tror Carl Bildt.

Finns det en risk för det?

– Ja, absolut. Vi är nästan där.

Hör hela Sharon Jåmas intervju i klippet ovan.

Nyfiken på kommande sändningar? Prenumerera på Forums tablå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Politik i bokhyllan 2020

Mer i ämnet