Emmanuel Macrons politiska programbroschyr inför det franska presidentvalet som börjar den 10 april. Foto: TT

Det franska presidentvalet

Uppdaterad
Publicerad

Det franska presidentvalet börjar den 10 april. Många trodde att det återigen skulle bli Emmanuel Macron och Marine Le Pen som slåss om de franska väljarnas förtroende. Men nu har Le Pen fått konkurrens på högerflanken från två olika håll.

Le Pen utmanas av ”Frankrikes Trump” Éric Zemmour som leder partiet Reconquête (återerövring) men även Republikanernas första kvinnliga presidentkandidat Valérie Pécresse ligger väldigt nära Le Pen i opinionsmätningarna.

Pécresse beskriver sig själv som ”en tredjedel Thatcher, två tredjedelar Merkel” och bedöms av många bli en tuff match för Macron om dessa skulle mötas i en andra omgång.

Vilka politiska agendor har de olika presidentkandidaterna och vilka frågor och väljargrupper blir avgörande? Och vilka konsekvenser kan det franska valet få för politik och näringsliv i Frankrike, Sverige och EU-samarbetet?

Medverkande: Håkan Åkesson, Sveriges ambassadör i Frankrike, Göran von Sydow, Sieps, Magdalena Svensson, investmentbolaget IK Partners och journalisten Alice Petrén.

Arrangör: SNS. Inspelat 15/3.

Nyfiken på kommande sändningar? Prenumerera på Forums tablå

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.