Ett nytt system för arbetskraftsinvandring?

Publicerad

I februari lämnade utredningen ”Ett förbättrat system för arbetskraftsinvandring” sitt första delbetänkande. Utredningen har haft i uppgift att se över den nuvarande regleringen för arbetskraftsinvandring. En del har bestått i att göra en analys av rättsläget och dess konsekvenser avseende så kallade kompetensutvisningar.

En annan del i utredningen har varit att ta ställning till om det bör vara en skyldighet för arbetsgivare att anmäla viktigare förändringar i arbetsvillkoren för arbetskraftsinvandrare. Ytterligare en fråga har varit att ta ställning till om det ska införas ett försörjningskrav för familjemedlemmar till arbetskraftsinvandrare.

Utredaren Anita Linder presenterar här slutsatserna i delbetänkandet.

Medverkande: Mattias Dahl, vice vd Svenskt Näringsliv, Susanna Gideonsson, LO-ordförande, Rikard Larsson (S), riksdagsledamot och vice ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott, Anita Linder, särskild utredare vid utredningen ” Ett förbättrat system för arbetskraftsinvandring” och kammarrättslagman vid Kammarrätten i Stockholm, Maria Malmer Stenergard (M), migrationspolitisk talesperson samt ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott, och Olof Åslund, professor vid nationalekonomiska institutionen vid Uppsala universitet och vetenskaplig ledare vid Uppsala Immigration Lab.

Moderator: Mikael Witterblad, chef för SNS forskningsprogram

Arrangör: SNS

Nyfiken på kommande sändningar? Prenumerera på Forums tablå      

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.