Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
EU-parlamentarikerna David Lega (KD) och Jakop Dalunde (MP) diskuterar fördelar och risker med förslaget om EU-gemensamma inköp av ammunition till Ukraina

EU-gemensamma inköp av ammunition till Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Ukraina kämpar för att knäcka Putins armé, men landet behöver mer vapen och mer ammunition. På vilket sätt kan och ska EU hjälpa Ukraina?

Nyligen kom försvarsministrarna i EUs medlemsländer överens om att satsa många miljarder kronor på gemensamma inköp av artillerigranater. En hjälp som ingen av de två EU-parlamentarikerna i det här samtalet ställer sig i vägen för.

 – Jag tror det är oerhört viktigt. Vi har idag miljontals barn och deras familjer på flykt. Människor dödas dagligen i detta fruktansvärda krig och det är vår skyldighet att hjälpa till så mycket vi kan av många olika skäl, säger EU-parlamentariker David Lega (KD).

 – Jag var i Ukraina i höstas och besökte två av de förorter till Kiev som togs av Ryssland och fick se de massgravar som finns där och prata med civilbefolkning som fick uppleva detta barbariska beteende från Ryssland. Och då känns det för mig självklart att vi måste stötta Ukraina i att försvara sin fred, sin frihet och sin demokrati, säger EU-parlamentariker Jakop Dalunde (MP).

Diskussion med EU-parlamentarikerna David Lega (KD) och Jakop Dalunde (MP) om fördelar och risker med förslaget.

Programledare: Marcus Carlehed. Från 21/3

Nyfiken på kommande sändningar? Prenumerera på Forums tablå

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-samtal

Mer i ämnet