EU – hur går det med migrationen?

Publicerad

Efter att det sista försöket att komma överens om en gemensam asylpolitik i EU misslyckats på ministermötet i Luxenburg för en dryg vecka sen så verkar det nu i det närmaste osannolikt att det blir en uppgörelse under toppmötet i slutet av juni som det var tänkt.

Den stora stötestenen är förslaget om förändring av Dublinförordningen som innebär att asylsökande ska fördelas rättvist mellan alla EU-länder. Men där finns det flera EU-länder som vägrar, som Ungern och Polen.

Ett exempel nyligen på problemet är räddningsfartyget Aquarius med 639 flyktingar ombord där Italien och Malta vägrade att ta emot dem, och till sist fick de komma i land i Spanien i Valencia.

Migrationsfrågan diskuteras med EU-parlamentets huvudförhandlare i den frågan  Liberalernas Cecilia Wikström, och Anna Hedh från Socialdemokraterna .

Programledare: Katia Elliott

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.