Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT Forum

EU-parlamentariker: “Vi har varit för naiva”

Uppdaterad
Publicerad

Bolag från Kina köper hamnar och annan infrastruktur runt om i världen och stora multinationella företag har kinesiska ägare. I en diskussion om Kinas växande inflytande över näringslivet i Europa är parlamentarikerna Sara Skyttedal (KD), Evin Incir (S) och Karin Karlsbro (L) överens om att EU varit naiva. “Det gör oss sårbara”, konstaterar Sara Skyttedal (KD).

I Sverige är Volvo personvagnar kanske det mest kända varumärket som har kinesiska ägare. Men hela 1500 företag i Sverige har ägare som kommer från Kina. Kinesiska bolag köper hamnar och annan infrastruktur i Europa och över hela världen och de äger stora multinationella företag. 

– Det finns investeringar som är bra, som är okontroversiella, men när det gäller investeringar i strategisk infrastruktur så måste vi ha koll, säger parlamentariker Sara Skyttedal (KD) i en diskussion i SVT Forum från Bryssel.

– Vi måste arbeta mer bestämt, vara mer realistiska och också prata med en och samma röst. Det tror jag är avgörande, säger EU-parlamentariker Evin Incir (S).

Karin Karlsbro är EU-parlamentariker för Liberalerna:

– Vi måste fokusera på vad vi vill göra, istället för att bara vara emot Kina. Jag tror att det är jätteviktigt att vi handlar mer med mer likasinnade demokratier i världen, så att vi inte gör oss beroende av länder som Kina, Ryssland och andra aggressiva diktaturer. 

Programledare: Marcus Carlehed. Från 26/4.

Nyfiken på kommande sändningar? Prenumerera på Forums tablå 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-samtal

Mer i ämnet