EU:s långtidsbudget 2021- 2027 – en kamp mot tiden

Uppdaterad
Publicerad

De 27 EU-ledarna ska träffas 17-18 juli för att försöka komma överens om ett återhämtningspaket och om EU:s långtidsbudget för 2021-2027. Men den svenska regeringen tror inte på en överenskommelse redan då.

Under ett digitalt Almedalsmöte på Europahuset den 22 juni diskuterades långtidsbudgeten, återhämtningspaketet och hur bråttom det är att får en överenskommelse på plats, i ett av de sju samtalen. De medverkande var EU-parlamentarikerna Erik Bergkvist (S), Karin Karlsbro (L) och Jessica Stegrud (SD) samt professor emeritus i internationell ekonomi Harry Flam. Moderator: Markus Bonekamp.

– Det handlar om europeisk solidaritet. Stannar EU:s ekonomi då stannar också Sveriges ekonomi. Det är därför det är bråttom att få det hela på plats, säger Karin Karlsbro (L).

– Det talas mycket om solidaritet, men solidaritet kan faktiskt inte hänga på att den ena strävar och sliter och den andra slösar. De länder som nu återigen ska räddas, i skenet av corona, de behöver helt enkelt ta itu med strukturella reformer, anser Jessica Stegrud (SD).

Hör hela samtalet i klippet ovan.

Arrangör: EU-parlamentet i Sverige.

Nyfiken på kommande sändningar? Prenumerera på Forums tablå.

Svenska regeringen kritisk

Den svenska regeringen är mycket kritisk till förslaget på ett återhämtningspaket som ska stödja medlemsstater vars ekonomier drabbats hårt av pandemin. Framförallt handlar kritiken om att en alltför stor del av stödet ska betalas ut i form av bidrag utan krav på återbetalning. Regeringen är också kritisk mot kriterierna för hur pengarna ska fördelas mellan medlemsstater.

När det gäller EU:s långtidsbudget anser regeringen att taket för EU:s utgifter är för högt. Ett krav är också att Sverige ska få behålla sin rabatt på EU-avgiften. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.