Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Europadagen 2023 – solidaritet med Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

På Europadagen den 9 maj firas freden och sammanhållningen i Europa. Det är årsdagen av den historiska Schumandeklarationen, då Frankrikes dåvarande utrikesminister Robert Schuman föreslog en ny form av politiskt samarbete i Europa som skulle göra ett nytt krig otänkbart.

Det officiella svenska firandet av Europadagen hålls i år på Kulturhuset i Stockholm med fokus på solidaritet med Ukraina. Utrikesminister Tobias Billström (M) inledningstalar på plats och EU-minister Jessika Roswall (M) medverkar från Strasbourg i en förinspelad video.

Utrikesministern ville i sitt tal påminna om varför det europeiska samarbetet är mer angeläget än på mycket länge, och pratade om den ryska invasionen som det största hotet mot fred och säkerhet i Europa sen andra världskriget:
”Sveriges, och Europas, fundamentala säkerhetsintressen utmanas varje dag på slagfältet i Ukraina.” Han säger vidare: ”Vi lever i en svår tid, men vi lever också i en tid av möjligheter för förnyat och fördjupat samarbete, för fred och för frihet, och för ett säkrare Europa.”

Arrangör: Regeringskansliet och EU-kommissionens representation i Sverige. Från 9/5.

Nyfiken på kommande sändningar? Prenumerera på Forums tablå

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.