Fängelse föreslås för terrorresor

Uppdaterad
Publicerad

Den som reser till ett annat land för att begå eller förbereda terroristhandlingar ska kunna dömas till fängelse i högst två år. Det föreslår regeringens särskilde utredare.

-Det finns ingenting att skylla på för dessa människor. De kan inte i efterhand säga att de inte visste vad det handlade om. De åker med öppna ögon, sade justitieminister Morgan Johansson (S) när han tog emot förslagen.

Sverige är tvingat av en FN-resolution att kriminalisera resor som görs i syfte att utföra, planera eller delta i terroristhandlingar och terroristträning. Regeringens utredare Lars Werkström föreslår att detta ska kunna straffas med fängelse i upp till två år. Det ska också vara straffbelagt att finansiera terroristverksamhet.

Tydlig signal

300 personer har rest från Sverige till Irak och Syrien för att strida med IS. 40 av dem har dödats. 80 har återkommit till Sverige, enligt de senaste siffrorna.

-Nu sänder vi en tydlig signal att om ni överväger att resa till de här områdena för att delta i den här typen av träning och strider, då väntar ett fängelsestraff hemma, säger Morgan Johansson.

Till viss del kommer kriminaliseringen även kunna förhindra resor, tror han.

-Om man öppnar en förundersökning när individen fortfarande är i Sverige, då kan man belägga vederbörande med utreseförbud och häkta.

Hemlig avlyssning

Däremot har utredaren inte haft i uppdrag att utreda om det ska vara möjligt att beslagta pass, något som den danska regeringen föreslagit.

Säkerhetspolisen (Säpo) har uttryckt oro för att kriminaliseringen kan innebära ett informationstapp, till exempel att oroliga föräldrar inte längre tipsar eller söker hjälp om deras barn riskerar fängelse. För att kompensera för detta föreslås att polisen får möjlighet till hemlig avlyssning av elektronisk kommunikation och hemlig kameraövervakning.

Utredaren ska i ett nästa steg även bedöma om själva stridandet i en väpnad konflikt med terroristorganisationer ska kriminaliseras.

Skryt på internet

Att bevisa brott i en konfliktzon är mycket svårt, men justitieministern tror att sociala medier kan vara en tillgång.

-Många av dem skryter gärna på internet över att de varit på plats. Många av dem kommer att medverka själva till att fälla sig, säger Morgan Johansson.

I augusti ska regeringen presentera en samlad strategi mot terrorism. Skärpt lagstiftning och kriminalisering är en del av denna, men det behöver också kombineras med förebyggande insatser mot radikalisering och rekrytering, enligt Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.