Fler otrygga jobb på svensk arbetsmarknad

Publicerad

En ny rapport visar att de otrygga jobben ökar, trots att andelen tidsbegränsade anställningar totalt sett är någorlunda konstant sedan 2005. Det beror enligt rapporten på att de mest osäkra formerna har ökat, medan de tryggaste har minskat.

De tidsbegränsade anställningarna består av flera olika typer av anställningar och statistik från SCB:s arbetskraftsundersökning (AKU) för åren 2005–2018 som tagits fram för denna rapport visar att det har skett tydliga förändringar med en förskjutning mot allt fler otrygga jobb.

Allmän visstidsanställning och olika former av behovsanställningar har ökat markant och utgör idag 60 procent av alla tidsbegränsade anställningar. Mellan åren 2005–2018 ökade andelen med med 31 procent till drygt 450 000 personer. Under samma period minskade den tryggare tidsbegränsade anställningsformen, vikariat, med 28 procent.

Rapporten visar också att det finns en överrepresentation av utrikes födda (i synnerhet födda utanför Europa) i hela gruppen med AVA/behovsanställningar. Under perioden 2005–2018 har dessutom andelen utomeuropeiskt födda med AVA/behovsanställning fördubblats.

Rapporten har sammanställts av journalisten och författaren Mats Wingborg. Pim van Dorpel, Hotell- och restauranganställdas förbund, Elinor Torp, journalist och författare, och Caspian Rehbinder, programansvarig arbetsmarknad Timbrokommenterar, kommenterar rapporten.

German Bender, programchef på Arena Idé och doktorand vid Handelshögskolan i Stockholm, är moderator.

Arrangör: Arena Idé

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.