Ny teknik – ett nedslag

Uppdaterad
Publicerad

Rymdteknik blir allt viktigare för Försvaret och underrättelseverksamheten

Inom säkerhetspolitiken väntas rymdfrågorna få en ökad betydelse. Rymden är en operationsmiljö för Försvarsmakten och en underrättelsearena för svensk säkerhetspolis.

Vilken roll får rymden i svensk försvarspolitik och vilka konsekvenser kan rymdlagsutredningen få om den omsätts i praktiken?

Michael Claesson, insatschef inom Försvarsmakten, förklarar hur rymden blivit en operationsmiljö.

Säkerhetspolisens chef, Charlotte von Essen, talar om vilket ansvar Säpo har för rymden.

Kristoffer Hultgren, samordnare av rymdfrågor på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), förklarar rymdens betydelse för det moderna samhället och framtida sårbarheter.

Daniel Faria, enhetschef  för Flyg och rymdsystem vid Totalförsvarets Forskningsinstitut (FOI) tar upp den svenska rymdstrategin från 2018,  tillsammans med Anne Gynnerstedt, styrelseledamot Swedish Space Cooperation (SSC).

Pål Jonson (M), ordförande i försvarsutskottet och Niklas Karlsson (S), vice ordförande i försvarsutskottet diskuterar politiska vägval. Från 11/1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.