För och emot nya kommissionen

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s Per Malm samtalar med Malin Björk (V) och Cecilia Wikström (FP) om den nyvalda EU-kommissionen och de två svenska EU-parlamentarikerna är inte överens.

Folkpartiets EU-parlamentariker Cecilia Wikström röstade ja till den nya EU-kommissionen på onsdagen. 

-Det gjorde jag helhjärtat och entydigt, trots att kommissionen har en del skönhetsfläckar, säger hon.

EU-samtal 2014

Vänsterpartiets Malin Björk däremot röstade nej:

-Jag tycker inte att den här kommissionen uppfyller de krav som vi har när det gäller ekonomisk politik, migrationspolitik eller jämställdhet. 

Politisk kommission

Cecilia Wikström välkomnar att Jean-Claude Junckers kommission är en ”politisk kommission”, till skillnad från Barrosos som hon tyckte var mer förvaltande, och säger att hon uppskattar att det finns mycket som pekar mot gemensamma lösningar, att man ser tydliga, politiska prioriteringar och visioner.

Organisation

Malin Björk håller med om att man kan se en tydlig inriktning och en programförklaring, men delar inte synen på mål och prioirteringar. Hon ogillar också organisationen, att Juncker tillsatt sju vice ordföranden som ska vara ansvariga för 7-13 underkommissionärer och ”filtrera allting”. Det blir svårt att utkräva ansvar, anser hon.

Men Cecilia Wikström gillar organisationen.

-Jag tror att det här är kommissioen som kommer slutföra den inre marknaden och stoppa igen de hål och fixa den harmonisering som krävs för att den inre marknaden ska funka, till exempel på det digitala planet.

-Det här är ju en tillväxtsskapande kommission som kommer att verka för sysselsättning, innovation och tillväxt, säger hon. 

Hör hela samtalet i klippet ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-samtal 2014

Mer i ämnet