Förortssnuten

Uppdaterad
Publicerad

Hanif Azizi är polis i Rinkeby och arbetar med att få unga att lämna kriminaliteten och komma in i samhället. Han har egen erfarenhet av flykt och radikalisering.

Hanif Azizi, född 1981, har skrivit memoarboken Förortssnuten i samarbete med Markus Lutteman. Den återger bland annat hur hans föräldrar skickade honom och hans lillebror ensamma till Sverige medan de själva kämpade mot den religiösa regimen i Iran. Hanif var bara nio år då.

Bröderna hamnade först i en iransk familj i Sverige där de for illa. Sedan placerades de i en svensk fosterfamilj. Som ung var han på god väg att bli rekryterad som soldat till föräldrarnas organisation Folkets Mujahedin, men ett trasigt pass kom emellan. I stället blev han… svensk polis. Sedan 2010 arbetar Hanif Azizi som områdespolis i utsatta områden i Stockholm.

Politik i bokhyllan 2021

Han intervjuas av Sharon Jåma.

Nyfiken på kommande sändningar? Prenumerera på Forums tablå

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politik i bokhyllan 2021

Mer i ämnet