Foto: TT

FRA om utländskt samarbete

Uppdaterad
Publicerad

Nye chefen Dag Hartelius uttalar sig om verksamheten men vill inte säga vilka länder FRA samarbetar med.

Försvarets radioanstalt (FRA) kommenterar nu den senaste tidens diskussion kring samarbetet med andra länder. FRA vill dock inte säga vilka länder det handlar om, och hur mycket material som utländska myndigheter får del av.

-Ibland kan det vara underrättelseinformation som vi utbyter, men det måste tjäna svenska intressen, sade Dag Hartelius, nytillträdd generaldirektör till TT vid en pressträff i dag.

FRA kan spana mot innehåll som går via internet- och telefonledningar, men inte om både mottagare och avsändare finns i Sverige.

Oerhört försiktiga

Kommunikation mellan svenskar, i Sverige, ska förstöras om det samlas in. Uppgifter om en svensk medborgare utomlands får däremot inhämtas.

-Vi skulle ändå vara oerhört försiktiga med att lämna ut sådana uppgifter till en samarbetspartner, säger Hartelius.

FRA kan lämna ut information, även rådata, till andra länders underrättelsetjänst. Att de i sin tur inte lämnar materialet vidare är en fråga om förtroende, enligt Hartelius.

-Om en samarbetspartner, och det tror jag inte sker, skulle agera på ett sätt som inte ligger inom ramen för vårt regelverk och vår inriktning skulle vi inte kunna samarbeta längre, säger han.

Den brittiska journalisten Duncan Campbell har tidigare i höst hävdat att Sverige, genom FRA:s verksamhet, blivit ”den största samarbetspartnern till (den brittiska signalspaningsbyrån) GCHQ utanför de engelskspråkiga länderna”.

Hartelius vill inte kommentera vilka länder Sverige delar med sig information till, men säger att det är ”inte en speciellt föränderlig lista”.

TT

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.