Khalid Faqirzadeh, asylsökande från Afghanistan, har fått fast jobb som montör på en fabrik i Vansbro. Foto: TT

Från asyl till arbete

Publicerad

Ofta pekas mindre kommuner på landsbygden ut som förlorare i integrationsdebatten. Men en ny rapport visar att det går att lyckas med integration i alla typer av kommuner.

Karl Wennberg, som är professor i företagsekonomi vid Linköpings universitet, har sammanställt vilka faktorer som varit viktiga när flyktingar lyckats etablera sig på arbetsmarknaden.

Enligt studien är inte befolkningsmängden avgörande för gruppens arbetsmarknadsintegration. Däremot visar det sig att personer med gymnasieutbildning i genomsnitt har  40% större sannolikhet att få arbete jämfört med de som bara har grundskoleutbildning.

Rapporten visar också att ju högre andel inhemskt födda det bor i ett område, desto större är sannolikhet att en asylsökande kommer i arbete. Asylsökande som flyttar till en kommun där deras vuxna släktingar bor, har lägre sannolikhet att få arbete.

Rapporten diskuteras av bland andra Inger Schroeder, Arbetsförmedlingen Norrköping, Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande i Norrköping  och Daniel Larsson, integrationsutvecklare på Länsstyrelsen Östergötland.

Arrangör: Fores i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan. Från 9/12.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.