Vad kan man lära sig av Fukushima-olyckan?

Uppdaterad
Publicerad

Erfarenheter och slutsatser av den japanska katastrofen.

Fukushimaolyckan inträffaden den 11 mars 2011, med jordbävning, tsunami och efterföljande explosioner i flera kärnkraftverk. Omkring 20 000 människor omkom, pga tsunamin och jordbävningen och över 100 000 evakuerades.

Svenska myndigheter har egna erfarenheter av trippelkatastrofen i Japan och de har även besökt det drabbade området. Utifrån det har myndigheterna lagt förslag inom sina respektive ansvarsområden.

Kärnkraftkommunerna, som är ett nätverk för de fem svenska kommunerna med kärntekniska anläggningar, besökte Japan i november 2013 och hade då möjlighet att träffa kommunala beslutsfattare i några av de drabbade japanska kommunerna.

Det här seminariet är ett försök att lägga ett pussel med all kunskap och skapa en helhetsbild av vad som hände och vilka lärdomar man kan dra.

Vid seminariet deltar experter från Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM), Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) och Socialstyrelsen (SoS).

Arrangör är Kärnkraftskommunerna, KSO.

Inspelat 13 maj.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.