Hur hanterar Europa coronapandemin?

Uppdaterad
Publicerad

Antalet smittade ökar igen drastiskt i världen som helhet och i flera europeiska länder. Länder stänger åter igen – helt eller delvis. Men alla hanterar inte pandemin på samma sätt.

Hur har den inre marknaden och den fria rörligheten drabbats och vilka åtgärder har vidtagits för att minimera de negativa konsekvenserna?

Och hur kommer EU-samarbetet om folkhälsa att utvecklas? Folkhälsan har hittills till största delen hanterats utanför EU-samarbetet, men nu har medlemsländerna bland annat beslutat om gemensamma vaccinupphandlingar, sjukvårdslager och forskningsinsatser.

Hur kommer de ländernas stödpaket se ut? Och vilka insatser gör EU globalt för att hjälpa andra länder i kampen mot covid-19 ?

Paneldeltagare: Christian Danielsson, chef för EU-kommissionens representationen i Sverige, Richard Bergström, nationell vaccinsamordnare och representant i EU:s vaccinförhandlingsteam, Jens Matthiessen, ekonomisk rådgivare, EU-kommissionens representation i Sverige, och Katarina Areskoug Mascarenhas, rådgivare EU-kommissionen.

Moderator: Annika Ström Melin, fristående Europajournalist

Arrangör: EU-kommissionens representation i Sverige

Nyfiken på kommande sändningar? Prenumerera på Forums tablå

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.