Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Rapports tidigare nyhetsankare Claes Elfsberg och Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén var med och diskuterade ålderismen i Sverige. Foto: Studentafton i Lund

Gammal är äldst?

Uppdaterad
Publicerad

I riksdagen är få ledamöter över 65 år och på arbetsmarknaden är det tufft redan vid 40. Och trots att de äldre blir allt fler i Sverige har de lägre status här än i många andra länder, enligt det globala forskarnätverket World values survey.

2008 skrev gerontologiprofessorn Lars Andersson boken “Ålderism” för att visa att äldre behandlas diskriminerande och med stereotypa föreställningar. Sedan dess har ålder blivit en av sju diskrimineringsgrunder i diskrimineringslagen.

Varför har ålderismen slagit så hårt i Sverige?

Studentafton i Lund bjöd in till ett samtal om synen på äldre med Antje Jackelén, ärkebiskop i Svenska kyrkan, Claes Elfsberg, journalist, Ingmar Skoog, föreståndare för Centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet. Med på länk är Barbro Westerholm, läkare, riksdagsledamot och forskare som länge drivit äldrefrågor.

Moderator: Andreas Ekström, journalist, författare och föreläsare.

Nyfiken på kommande sändningar? Prenumerera på Forums tablå   

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer