Hur ska EU:s fleråriga budget användas?

Uppdaterad
Publicerad

Efter en lång tid av diskussioner kunde EU slutligen enas om den fleråriga budgeten och återhämtningspaketet. Men hur ska pengarna ge ett europeiskt mervärde?

I juli nådde EU:s ledare enighet om både EU:s fleråriga budget och återhämtningspaketet Next Generation EU (NGEU).

Stora belopp ska betalas ut, när det gäller för Next Generation EU redan de närmaste åren – både som direkta bidrag och lån.

EU:s budget är på närmare 1 100 miljarder euro under åren 2021–2027 medan NGEU kan som mest uppgå till 750 miljarder euro.

I det här seminariumet diskuteras hur det kan säkerställas att medlen används korrekt, betalas ut i tid samt ger ett europeiskt mervärde.

Medverkande: Eva Lindström, Sveriges ledamot i Europeiska revisionsrätten, Max Elger (S), statssekreterare med ansvar för budgetfrågor, Finansdepartementet, Christian Danielsson, chef för Europeiska kommissionens representation i Sverige, Tomas Tobé (M), ledamot av Europaparlamentet.

Moderator: Annika Ström Melin, journalist, författare och ledamot i Sieps insynsråd

Arrangörer: Europaparlamentet, Europeiska kommissionen och Svenska institutet för europapolitiska studier (Sieps)

Nyfiken på kommande sändningar? Prenumerera på Forums tablå

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.