Hur ska EU skapa lagliga flyktvägar i Europa?

Uppdaterad
Publicerad

Vad innebär EU-kommissionens förslag om ett gemensamt system för vidarebosättning? Och vad säger de organisationer som arbetar med asyl- och flyktingfrågor i Sverige? Det diskuteras på ett seminarium arrangerat av EU-parlamentets informationskontor i Sverige.

Malin Björk (V/GUE/NGL) leder Europaparlamentets arbete och företräder Europaparlamentet i förhandlingarna med medlemsländernas regeringar och EU-kommissionen. En kontroversiell fråga är EU-kommissionens förslag om ett EU-gemensamt system för vidarebosättning. Vad förslaget innebär och om det kan skapa lagliga flyktvägar i Europa var föremål för en diskussion med ett antal asyl- och flyktingorganisationer i Sverige nyligen. Diskussionen arrangerades av EU-parlamentets kontor i Sverige den 13 januari 2017.

Förutom Malin Björk medverkade också Lars Westbratt, statsekreterare hos migrationsminister Morgan Johansson, Sanna Vestin, ordförande för Flyktinggruppernas Riksråd (FARR), Madelaine Seidlitz, Amnesty International och Karin Davin, UNHCR.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.