Hur väcker man läslust?

Uppdaterad
Publicerad

Barn och unga har inte längre ett självklart förhållande till litteraturen.

Det barn och unga läser är ofta inte tryckt på papper, men finns på dataskärmen, i läsplattan eller mobilen.

All läsning är naturligtvis bra, men att ta sig igenom en text är inte det samma som att man har ett språk som fungerar som det nödvändiga verktyg i samhället som det faktiskt är. Och den bristen är en av de faktorer som ofta dras fram när resultaten av den så kallade Pisa-rapporten kommer på tal – det handlar alltså om en jämförelse av skolelevers resultat i 44 länder, där Sverige placerade sig oväntat långt ner på skalan. Den larmrapporten blev flitigt åberopad under årets valrörelse och att fokusera på läsning för och med unga är i dag en självklarhet.

I ”Politik i bokhyllan” samtalar Horace Engdahl, ledamot i Svenska Akademien, Dilsa Demirbag-Sten, grundare av Berättarministeriet, och barnboksförfattaren Mårten Melin, ledamot av Barnboksakademien, om barn och läsning: hur väcker man de ungas läslust?

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politik i bokhyllan

Mer i ämnet