I huvudet på Janne Josefsson

Uppdaterad
Publicerad

Karin Hübinette intervjuar SVT:s Janne Josefsson om konsekvensneutralitet, journalisters makt och om att kunna se sig själv i spegeln.

Journalisten Janne Josefsson talar ofta om konsekvensneutralitet när han föreläser och undervisar.

– När jag gjorde valstugereportaget kom framför allt vänsterfolk fram: Det var ju bra att du gjorde så att inte borgarna vann. Det var aldrig min utgångspunkt. Min utgångspunkt måste ju vara att ställa de frågor som jag tycker är relevanta. Vem som tjänar eller förlorar på det ... Om vi som journalister går in för den inställningen, då är det inga journalister längre. Då är det förklädd propaganda.

Och han reflekterar ofta över den makt han har och vad det kan kosta den som granskas i hans reportage.

-Absolut. Vi journalister i dag har en sådan makt som vi aldrig har haft. Vi är nutidens överstepräster. Det är vi som avgör vad man ska diskutera och debattera. Å andra sidan, ännu viktigare, det är vi som avgör vilka frågor man inte ska debattera och diskutera. Och det är sådant som folk kommer fram och säger, att ni är journalister, ni bara sovrar, ni bara diskuterar det ni tycker är viktigt. Och det är rätt. Folk har helt rätt i det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.