Inga sugrör och bestick i plast

Publicerad

Inga sugrör och bestick i plast föreslår EU-kommissionen bl a, men är det den viktigaste klimatsatsningen?

Ja EU-kommissionen vill förbjuda en rad engångsprodukter i plast som sugrör och bestick och begränsa användandet av andra produkter som engångsmuggar tex. Tidigare har det varit mycket prat om plastpåsar – att butikerna börjar ta betalt för påsarna alternativt att man frågar om det verkligen  behövs en påse. Samtidigt pågår det en diskussion om en tygkasse verkligen är mer miljövänlig än en plastkasse?

EU-parlamentariker Linnea Engström från Miljöpartiet menar att plasten är en viktig fråga.
– Ett lastbilsflak med plast per minut dumpas i haven så vi måste göra något åt plasten, som till exempel att kräva ett större producentansvar.

– Vi är beroende av plast och all plast är inte dålig som man kan tro av debatten, säger Fredrick Federley, EU-parlamentariker för Centern.

När EU börjar prata om sugrör och bestick kan det uppfattas som klåfingrigt och att man missar de stora frågorna. Vi skulle kunna använda skogen som råvara mycket mer, menar Federley.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer