Kampen om östra Medelhavet

Uppdaterad
Publicerad

Östra Medelhavet har hamnat högt upp på den internationella säkerhetspolitiska agendan. Mest uppmärksammat är konflikten mellan de två Nato-länderna Grekland och Turkiet.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan varnar nu EU för att låta sig manipuleras i fråga om de allt allvarligare territoriella spänningarna som beror på naturgasfyndigheter i östra Medelhavet.

Erdogan säger att ”vi förväntar oss” att EU kommer att lyfta de sanktioner mot turkiska medborgare och intressen som införts på grund av olika tvistefrågor, skriver TT.

I det här seminariet, anordnat av Folk och Försvar, diskuteras flera frågor: Vad är drivkrafterna bakom det upptrappade läget i regionen? Vad kan man förvänta sig framöver? Hur påverkar utvecklingen i östra Medelhavet Sveriges säkerhetspolitiska intressen?   

Medverkande: Bitte Hammargren, fri skribent och Turkiet- och Mellanösternanalytiker, Martin Kragh, chef för Rysslands- och Eurasienprogrammet på Utrikespolitiska institutet, och Michael Sahlin, Sveriges före detta ambassadör i Turkiet och ledamot av KKRVA.

Moderator: Zebulon Carlander, säkerhetspolitisk programansvarig Folk och Försvar 

Arrangör: Folk och Försvar

Nyfiken på kommande sändningar? Prenumerera på Forums tablå

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer