Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Pavel Byrkin AP/TT

Kan Putin dömas för krigsbrott?

Uppdaterad
Publicerad

Mer än ett år har gått sedan Rysslands storskaliga invation Ukraina. Vid ett möte i Haag i början av maj underströk Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att han vill att Putin ställs inför rätta för kriget. Men kan Putin dömas för krigsbrott?

ICC utfärdade tidigare i år en arresteringsorder mot Rysslands president Vladimir Putin för krigsbrott i Ukraina. Ordern innebär att alla 123 länder som undertecknat den så kallade Romstadgan är skyldiga att gripa Putin, liksom den ryska barnrättskommissionären Maria Lvova-Belova, om de sätter sin fot i något av länderna ifråga. Chanserna för att så sker bedöms dock som mycket små.

ICC utreder redan möjliga krigsbrott i Ukraina, men har inte mandat att utreda det bredare brottet ”aggression”.

Vad har Sverige för roll och ansvar och skulle någon kunna dömas för aggressionsbrott i Sverige? Vilka andra internationella domstolar skulle kunna bli aktuella eller inrättas särskilt för aggressionen mot Ukraina och hur går detta praktiskt till? Vad finns det för utmaningar på vägen och varför går det så långsamt? Har folkrätten spelat ut sin roll?

Dessa och många flera frågor diskuteras i det här seminariet.

Medverkande: Anna Andersson, forskare FOI, Måns Molander, Nordenchef Human Rights Watch, Niklas Kebbon, enhetschef folkrätt mänskliga rättigheter och traktaträtt Utrikesdepartementet, Mark Klamberg, professor i folkrätt Stockholms universitet, och Hans Corell, f.d. rättschef, Förenta Nationerna

Moderator: Karin Abbor-Svensson

Arrangör: Folk och Försvar. Från 11/5
 

Nyfiken på kommande sändningar? Prenumerera på Forums tablå

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.