Kommuner ska tvingas ta emot flyktingar

Publicerad

Kommuner ska kunna beordras att ta emot ett visst antal nyanlända, föreslår regeringen. Och den kommun som inte tycker sig ha bostäder får se till att bygga dem.

I det nya förslaget, som inte hamnar i riksdagen förrän tidigast i höst, ska kommuner kunna anvisas att ta emot nyanlända. Ett så kallat kommuntal ska fastställas och visa hur många platser en kommun bör ta fram, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson på en pressträff.

Kommunens storlek och arbetsmarknadsläget ska vägas in, liksom hur många nyanlända som redan bosatt sig i där.

Skev fördelning

Samtidigt som fler kommuner tagit emot nyanlända har fördelningen förblivit skev. En rad kommuner har tagit emot en väldigt liten andel.

– Det är min bedömning att den här sneda fördelningen inte är långsiktigt hållbar, säger Ylva Johansson.

Hon fick frågan vad som ska hända med kommuner som säger att de inte har plats att ta emot nyanlända:

– De får bygga!

I dag finns 9 000 personer med uppehållstillstånd som sitter kvar på anläggningsboende och inte kommer ut i samhället. Den siffran kommer enligt dagens prognoser att stiga. Detta fördröjer introduktionen i samhället, påpekar arbetsmarknadsministern.

– Det är också slöseri med kompetens.

Vill lyssna på kommunerna

Länsstyrelsen får i uppdrag att diskutera med kommunerna och sammanställa hur många platser som kan tas fram på varje plats. Även Migrationsverket och Arbetsförmedlingen kommer att vara inblandade.

Förslaget ska nu ut på en längre remissrunda innan en eventuell proposition kan läggas fram i riksdagen. Remisstiden löper till slutet av september, vilket innebär att ett skarpt förslag kan dröja till vintern.

– Det är viktigt att vi lyssnar, inte minst på kommunerna, säger Ylva Johansson.

Regeringen hoppas ha en ny lag i kraft från den första juli 2016.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer