Kris i forskningsfrågan

Uppdaterad
Publicerad

I boken Kris i forskningsfrågan undersöker Hanne Kjöller hur väl skattebetalarnas forskningspengar förvaltas av politiker, myndigheter, lärosäten och forskare själva. Bokens underrubrik är: eller vad fan får vi för pengarna?

– Det som slog mig var, när jag började titta på de här siffrorna, att dels hur dåligt redovisade medlen är, jag har ju tidigare jobbat i decennier som ledarskribent och tycker att jag har hyfsat bra koll på politiken, jag hade ingen koll på hur oerhört mycket pengar det var som gick till forskningen. Jag visste inte att de offentliga medel som går till forskning överstiger det belopp som vi ger till hela polisen, till hela åklagarväsendet, till Sveriges domstolar tillsammans. Att det är en av de största posterna, säger Hanne Kjöller.

– Och det som förvånade mig framför allt det är ju hur extremt underrapporterad den är.

Politik i bokhyllan 2020

Se Nedjma Chaouches intervju i klippet ovan.

Nyfiken på kommande sändningar? Prenumerera på Forums tablå

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politik i bokhyllan 2020

Mer i ämnet