Fem ministrar får kritik i KU:s granskning av regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Inrikesminister Anders Ygeman (S) och kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) finns bland dem som får påpekanden av ett enigt konstitutionsutskott i årets granskning av regeringen.

– Inrikesministern är enligt min mening den som får skarpast kritik, säger KU:s ordförande Andreas Norlén (M) på en pressträff.

Ygeman kritiseras för att ha lämnat felaktiga uppgifter i en intervju om att regeringen skulle ha fått stöd av en enig riksdag för sin linje inför ett ministermöte i EU. Han får även kritik för att ha lämnat felaktiga uppgifter i en utfrågning med KU våren 2016.

Kulturministern får påpekanden om brister i tre ärenden: ett handlar om felaktiga uppgifter om reklamskatten i en debattartikel, ett om hanteringen och kontrollen av den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism och det tredje om att hon vid ett EU-möte inte gjorde det hon hade kommit överens med EU-nämnden om att göra på mötet.

Regeringen kritiseras för att ansvariga ministrar hävdade att regeringen inte kunde säga nej till Vattenfalls försäljning av brunkolsverksamheten i Tyskland, trots att det var möjligt. Där syftar KU på näringsminister Mikael Damberg (S), vice statsminister Isabella Lövin (MP) och hennes företrädare Åsa Romson (MP).

Totalt är det drygt en handfull ministrar som får påpekanden om brister i agerande eller handläggning. Bland dem finns försvarsminister Peter Hultqvist (S) och statsminister Stefan Löfven (S).

Regeringskansliet som kollektiv får kritik i några ärenden, dels om hanteringen av strandskyddsärenden, dels om hur regeringskansliet sköter diarier, diarieföring och hanteringen av allmänna handlingar, vilket är en återkommande kritik från KU.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.