Lättare flytta tjänstepension

Uppdaterad
Publicerad

Den som bär risken ska också ha rätt att flytta sitt tjänstepensionskapital. Ungefär så lyder motiveringen från utredarna till varför pensionsspararna ska få flytta sitt pensionskapital.

 Miljontals gamla, passiva pensionspengar tickar avgifter hos olika förvaltare från tidigare arbetsställen, så kallade fribrev.

-Många individer har många försäkringar, det blir oöverskådligt, säger utredaren Tord Gransbo som i dag överlämnade betänkandet till finansmarknadsminister Peter Norman.

Utredningen föreslår att flytträtt ska gälla för premiebestämda tjänstepensionsförsäkringar, oavsett om de är individuella eller kollektivavtalade. Undantaget är kollektivavtalade tjänstepensionsförsäkringar där inbetalning pågår, där kommer flytträtten bara att gälla om kollektivavtalet inte säger något annat. Med andra ord kommer rätten att flytta bara gälla för pensionsförsäkringar från tidigare anställningar eller där arbetsgivaren inte längre existerar eller har avlidit.

Utredningen föreslår att ändringarna börjar gälla 2015.

(TT)

Rätten att flytta pensionspengar

I dag har pensionssparare rätt att flytta privata försäkringar och den individuella tjänstepensionen till vilken förvaltare de vill.

När det gäller den kollektivavtalade tjänstepensionen kan du välja mellan ett mindre antal förvaltare som fack och arbetsgivare har förhandlat fram avtal med.

Om du byter jobb kanske du inte kan välja samma förvaltare som du hade på din tidigare tjänstepension. Sådan tjänstepension som inte längre betalas in till kallas för fribrev.

Livförsäkringsutredningen föreslår att från den 1 januari 2015 ska fribrev kunna flyttas till vilken förvaltare du vill och slås ihop om du har flera fribrev.

Det kommer också att gälla pensioner där arbetsgivaren inte längre existerar eller har avlidit. Däremot kommer den kollektivavtalade tjänstepensionen från din nuvarande arbetsgivare inte kunna flyttas fritt, där gäller fortfarande kollektivavtalet.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.