Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Victor Galaz, docent i statsvetenskap, Stockholm Resilience Centre, Stockholms universitet, talade bland annat om global handel och kapitalflöden.

Makt, pengar och ansvar

Publicerad

Global handel och kapitalflöden bidrar till att förändra klimatsystemet och ekosystem. Både den offentliga och den privata sektorn har en viktig roll att spela om världen ska nå Parisavtalet och hållbarhetsmålen.

Nya datakällor, allt öppnare tillgänglighet till datamängder, visualiseringsverktyg med mera gör att forskningen kan se mönster och synliggöra ansvar på helt andra sätt än tidigare.

Det här avsnittet handlar om vad det innebär för förståelsen av människans påverkan på biosfären. Vilket ansvar har aktieägare, fondsparare, konsumenter, myndigheter, företag och finanssektorn?

Kommer ökad genomskinlighet att skapa tydligare ansvar som kan hanteras internationellt rättsligt och politiskt? Och vilken roll spelar forskningen och akademin i en tid där komplexa samband ifrågasätts av enkla populistiska berättelser och lösningar?

Medverkande: Victor Galaz, docent i statsvetenskap Stockholm Resilience Centre Stockholms universitet, Georgia Destouni, professor i hydrologi Stockholms universitet, Jonas Ebbesson, professor i miljörätt Stockholms universitet, Lena Ek, ordförande Södra skogsägarna (tidigare miljöminister och EU-parlamentariker) och Parul Sharma, Sverigechef Greenpeace .

Moderator: Naghmeh Nasiritousi

Arrangör: Stockholms universitet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer