Malala tog emot EU-pris

Uppdaterad
Publicerad

16-åriga Malala Yousafzai fick årets Sacharov-pris.

16-åriga Malala Yousafzai från Pakistan prisades av EU-parlamentet som mottagare av årets Sacharov-pris för mänskliga rättigheter.

Malala blev globalt känd för sin kamp för att flickor ska få gå i skolan när hon sköts i huvudet av en militant taliban. I en TT-intervju i oktober berättade hon att hon nästan inte har några minnen från händelsen. Hon vaknade upp i Storbritannien där hon fortfarande bor, och efter en svår rehabilitering är hon fortfarande delvis förlamad.

-Talibanerna ville tysta mig, men oturligt nog för dem talar nu miljontals flickor för sin skolgång, sade Malala till TT.

Sedan hon var 11 år har Malala bloggat om flickors rätt till utbildning, och hon arbetar också med att samla in pengar för att hjälpa barn med skolgång och göra den möjlig överallt på jorden.

TT

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.