Nytt totalförsvar av Sverige

Publicerad

Vilken är den politiska visionen för ett modernt totalförsvar? Hur ska samhällets resurser användas i gråskalan mellan kris och krig?

Politiskt finns en stor enighet om att Sverige nu måste rusta upp försvarsförmågan. Sverige bygger säkerhet tillsammans med andra med utgångspunkt i försvaret av det egna landet. Totalförsvarsförmågan ska återupptas, med såväl militära som civila komponenter, men denna gång ska förmågan anpassas till en allt mer komplex hotbild och syftar till att säkra ett samhälle som är allt mer beroende och sårbart.

Myndigheten för Samhällskydd och Beredskap har fått pengar för upprustning, men frågan är om de pengarna ska användas för att rusta för ett kärnvapenkrig eller om det finns bättre saker att satsa på, menade vikarierande generaldirektören Nils Svartz på MSB.

Arrangörer är Folk och Försvar, MSB och SKL

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mötesplats samhällssäkerhet

Mer i ämnet