Mitt i Almedalen med Miljöpartiets tidigare riksdagsledamöter Carl Schlyter och Mikaela Valtersson. Foto: SVT

MP-veteraner om maktens pris

Publicerad

Förra mandatperioden var turbulent för Miljöpartiet. Nu sitter partiet med i en regering som står bakom januariöverenskommelsen, det sk 73-punktsprogrammet, med Centerpartiet och Liberalerna.

De båda tidigare MP-riksdagsledamöterna Carl Schlyter och Mikaela Valtersson har olika syn på januariavtalet.

– För min del var ju januariavtalet att man försämrar arbetsrätten, ökar klyftorna i en situation där klyftorna har ökat i 20 år, och struntar i landsbygden som man också har gjort väldigt länge. Det ser jag leder till att väldigt många missnöjda blir hemlösa i det politiska landskapet och det tror jag kan slita isär Sverige, säger Carl Schlyter, numera talesperson för Vändpunkt.

– Jag tror ändå att det har bidragit till en situation som kan göra att det blir lite bättre för Miljöpartiet framöver, säger Mikaela Valtersson, verksamhetsansvarig Skilled.

– Att i det läget, när vi hade en otroligt svår politisk situation i Sverige, ändå vara med i ett parti som är berett att ta ansvar, hålla sig kvar i regeringen och sluta en överenskommelse över blockgränsen. Det tycker jag att man ska ha cred för. Och det tycker jag bara bådar gott för framtiden, att man ändå vill fortsätta att ta ansvar.

Hör hela intervjun i klippet.

Reporter: Niklas Svensson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer