Ny rapport om den ekonomiska jämlikheten

Uppdaterad
Publicerad

När hänsyn tas till boendekostnader, de sociala skyddens urholkning och välfärdsmarknadernas effekter så resulterar en liten ökning i plånboken ändå i försämrade livsvillkor. Det visar tankesmedjan Katalys rapport ”Alla får det inte bättre”.

Under perioden 1978 till 2021 har femtedelen i befolkningen med lägst inkomst bara ökat sin reellt disponibla inkomst justerat för boendekostnader med 3 996 kronor, medan femtedelen med högst inkomst ökat sin med 42 905 kronor, enligt tankesmedjans rapport.

Samma siffror för 2000-talet visar att den fattigaste femtedelens reella månadsinkomst mellan 2003 och 2021 ökat med enbart 1 037 kronor, medan den översta femtedelens ökat med 25 143 kronor. När det sociala skyddet och välfärden tas i beaktning drar rapporten slutsatsen att alla inte fått det bättre i Sverige.

Medverkande: Markus Kallifatides (S), ekonom, riksdagsledamot och rapportförfattare, Stefan Sjöberg, sociolog och rapportförfattare, Daniel Waldenström, professor nationalekonomi IFN, Elinor Odeberg, chefsekonom Arena idé, Anna Almqvist, LO-ekonom.

Moderator: Daniel Suhonen, chef tankesmedjan Katalys

Arrangör: Katalys och ABF Stockholm

Från 22/2

Nyfiken på kommande sändningar? Prenumerera på Forums tablå

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.