Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det är inte självklart attt svenska universitet och företag skapar idéer, innovationer och produkter. Det kräver fortsatta investeringar i både utbildning och forskning. Foto: TT

Ny teknik och nationell säkerhet

Publicerad

Allt större fokus på vad ny teknik och fördelarna som innovations- och konkurrenskraft kan tillföra stater. För svensk nationell säkerhet spelar tekniskt kunnande och förmåga stor roll.

Sverige är en industrination med stor kompetens inom flera områden. Att vi fortsätter vara en ledande tekniknation är viktigt för förmågan att hävda våra intressen och rättigheter i alla domäner. Men det är inte självklart attt svenska universitet och företag skapar idéer, innovationer och produkter. Det kräver fortsatta investeringar i både utbildning och forskning. Det krävs också att vi skyddar oss från aktörer, både statliga och icke-statliga, som försöker komma åt forskning och affärshemligheter.

Det här seminariet om ny teknik och nationell säkerhet utforskar hur dagens säkerhetspolitiska landskap formas av geoteknologi. Vilka tekniker är intressanta för Sveriges framtida prioriteringar i hävdandet av vår nationella säkerhet? Hur kan vi bäst försvara dessa från de som kan försöka stjäla dem för egen vinning? Hur kan samverkan mellan den offentliga och det privata bli bättre? 

Medverkande: Carl Bildt, före detta stats- och utrikesminister, Carolina Brånby, jurist och policyansvarig Svenskt näringsliv, Anna Lindberg, forskare FOI, Mattias Wallén, vice ordförande SOFF:s Cyberförsvarsgrupp, och Anna Sjöberg, operativ chef Säpo.

Moderator: Zebulon Carlander, säkerhetspolitisk programansvarig Folk och Försvar

Arrangör: Folk och Försvar


Nyfiken på kommande sändningar? Prenumerera på Forums tablå

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer