Nästan dagligen rapporteras det om hot och kränkningar på internet, men trots det är det förhållandevis få gärningsmän som blir dömda.
Regeringens särskilda utredare Gudrun Antemar och hennes grupp har sett över hur man kan komma till rätta med hot och kränkningar av den personliga integriteten på internet genom att modernisera lagstiftningen. I dag presenterades förslagen på DN Debatt samt på en presskonferens med Antemar och justitieminister Morgan Johansson.
Bland annat föreslås en ny straffbestämmelse om olaga integritetsintrång. Att sprida nakenbilder eller så kallad hämndporr, är exempel på vad den nya bestämmelsen ska omfatta. Straffskalan föreslås bli böter eller fängelse i upp till två år och för grovt brott fängelse i upp till fyra år, sade Antemar på en presskonferens om förslagen.
Ministern: Kan inte flytta ifrån internet
Justitieminister Morgan Johansson är den som tar emot förslagen. På presskonferensen sade han att det finns stort behov av modernisering av lagstiftningen.
– Går det rykten på bygden kan du flytta därifrån men du kan inte flytta ifrån internet. Vi måste modernisera lagstiftningen och vi måste se strängt på de trakasserier som nu dagligen sker på nätet och som orsakar ett stort lidande, sade han på presskonferensen.
Förslagen inom området innebär en svår balansgång mellan att både värna integriteten och yttrandefriheten, sade Johansson men säger att utredaren klarat detta.
– Samtidigt är det, som jag bedömer det, lagförslag som det finns bett i, det är inte några papperstigrar. Man täpper till håll och moderniserar lagstiftningen och skaffar sig en strängare syn på den här typen av brott.
Hatsidor och kommentarer kan bli ofredande
Utredaren vill också att brotten olaga hot, ofredande och ärekränkningar utvidgas så att de också täcker in typiskt näthat. Den som skapar en så kallad hatsida där hat och hot publiceras ska kunna straffas för ofredande, det ska även den som gör hatiska eller mycket kränkande kommentarer.
”Vissa enstaka hatiska och mycket kränkande yttranden som ligger nära hot ska under vissa förhållanden kunna straffas som ofredande, till exempel ageranden mot en mycket utsatt person som går ut på att personen borde dö eller utsättas för ett allvarligt brott”, skriver utredaren.
Ska kunna få ersättning
De som utsätts för grova kommentarer och kränkningar på nätet ska också kunna få brottsskadeersättning. Enligt de nuvarande reglerna kan ersättning inte betalas för så kallade ärekränkningsbrott.
Förslagen ska nu ut på remiss och en ny lag kan eventuellt träda i kraft vid årsskiftet.
– Det är vår ambition är att vi ska kunna lägga en proposition redan under det här året, sade justitieminister Morgan Johansson på dagens presskonferens.
Fakta
Fakta: Ny lagstiftning mot näthat
Utredaren lämnar en rad förslag:
Ett särskilt brott – olaga integritetsintrång – som kriminaliserar spridning av integritetskänsliga bilder och uppgifter (exempelvis hämndporr, nakenbilder, obduktionsbilder) föreslås.
Olaga hot ska kunna gälla även hot mot någons integritet, till exempel att hota med att sprida sexfilmer eller nakenbilder.
Bestämmelsen om ofredanden ska tydligare än i dag gälla ofredanden via internet. Enstaka hatiska och mycket kränkande yttranden ska kunna straffas som ofredande.
Förtalsbrottet förtydligas så att skyddet stärks mot att utpekas som brottslig och mot andra nedsättande uppgifter som skadar anseendet.
Den som driver exempelvis ett nätforum eller en blogg får utökat straffansvar. Även meddelanden som uppenbart innebär olaga hot eller olaga integritetsintrång ska tas bort.
Förslagen ska nu ut på remiss och en ny lag kan tidigast träda i kraft under nästa år.
Källa: Justitiedepartementet
Fakta: Statistik om näthat
Från och med januari i år finns ett antal nya koder för näthatsbrott, något som polisen efterfrågat i tio års tid.
Polisen kan nu fylla i om olaga hot eller ärekränkning skett på nätet eller ej.
Tidigare var Brottsförebyggande rådets statistik inte uppdelad i huruvida ett brott skett på nätet eller inte.
Den första statistiken över näthatsbrott väntas komma i februari.