Sverker Göranson. Foto: TT

ÖB: Försvaret behöver flera miljarder

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges försvar behöver flera miljarder kronor mer årligen för att inte halka efter Ryssland och andra länder i närområdet. Det var budskapet från ÖB Sverker Göranson på Folk och Försvars konferens.

Försvarsmakten vill fram till 2020 ha 900 fler fastanställda, mer pengar till övningar och personlig utrustning till soldater. Däremot vill man skjuta på anskaffning av tio nya Gripenplan och en ny ubåt.

ÖB vill inte sätta en exakt prislapp på de föreslagna satsningarna. För något år sedan talade han om ett behov av en årlig förstärkning på 4–5 miljarder kronor.

Folk och försvar 2015

Varnar för svåra prioriteringar

Sedan dess har försvaret fått vissa tillskott, men politikerna har samtidigt höjt försvarsambitionerna. Enligt Göransson är den gamla siffran inte ”i fel härad”. Om försvaret inte får pengarna, varnar ÖB för svåra prioriteringar.

– Då kommer det inte att räcka till de ambitionsnivåer som har uttryckts. Och det tycker jag är en oacceptabel risktagning.

Nära fördubbling

För att visa vart utvecklingen är på väg i omvärlden pekar ÖB på att Nato-länderna uppmanats att på sikt ha en försvarsbudget motsvarande två procent av BNP. Det skulle för svensk del motsvara 70–80 miljarder kronor – nära en fördubbling av försvarsbudgeten.

Enligt försvarsminister Peter Hultqvist (S) ska regeringen vara klar med försvarspropositionen, som handlar om satsningar och inriktning på försvaret fram till 2020, innan slutet av april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Folk och försvar 2015

Mer i ämnet