Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sju av tio kvinnliga opinionsbildare har utsatts för hot eller trakasserier. Foto: TT

Hur påverkas demokratin om journalister skräms till tystnad?

Publicerad

Nästan var tredje journalist har mottagit hot under det senaste året och bland opinionsbildare är hoten ännu vanligare. Många överväger att lämna yrket.

Sexuella hot och trakasserier drabbar nästan enbart kvinnor. Var tredje utsatt kvinna inom opinionsjournalistik funderar på att lämna journalistiken helt på grund av hoten och trakasserierna. Hur påverkas demokratin om journalisterna skräms till tystnad?

Huvudtalare är Jeanette Gustafsdotter, vd TU-Medier, som utnämnts till Årets MediaAmazon 2019 – ett årligt pris som instiftats för att verka för fler kvinnor i den journalistiska tätlinjen.

Övriga medverkande är Åsa Beckman, biträdande kulturchef Dagens Nyheter, Lisa Irenius, kulturchef Svenska Dagbladet och Maria Ripenberg, debattredaktör Upsala Nya Tidning, Eva Burman, chefredaktör Eskilstunakuriren och Anne Lagercrantz, chef nyhetsdivisionen SVT.

Arrangör: Årets Mediaamazon och ABF.

Från 17/10.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer